צילומי שיניים

צילומי שיניים – אמצעי האבחנה הראשון

כשאנחנו מדמיינים את חדרו של רופא השיניים, המכשיר שמשתלט על רוב החדר, זה בעל הזרוע הענקית, הוא מכשיר הצילום. המכשיר המתקדם מאפשר לרופאי השיניים לקבל מידע רב אודות מצב הפה והטיפול הדרוש ללקוח, מבלי לבצע טיפול פולשני או יקר. הזרוע המצלמת היא למעשה מכשיר רנטגן ייעודי, המספק תמונה ברורה של השיניים והלסת, כך שגם הרופא וגם המטופל יכולים להצביע על הבעיות ולדבר על הדרכים האפשריות לפתור אותן. הימצאות מעבדה במרפאה מאפשרת ניתוח מיידי של הצילומים והמשך הטיפול.

פחד מקרינה

העובדה שזרוע המכשיר מכוונת לראשו של המטופל, גורמת לאנשים רבים לחשוש מחשיפה לקרינה מסוכנת. העובדה שהרופא יוצא מהחדר ומניח על המטופל מגן עופרת, לא ממש עוזרת להתמודדות עם הפחד. לעומת זאת, אנחנו חשופים לסוגים שונים של קרינה כל היום: טלפונים סלולריים, מיקרוגל ואפילו השמש, כולם פולטים קרינה ברמה זו או אחרת. הקרינה הנפלטת ממכשיר הצילום היא מזערית ואין לה השפעה על המטופל. לכן אין מניעה לשימוש במכשיר גם בטיפול בנשים בהריון.

מטרת הצילום

הצילום מציג בפני הרופא מידע רב, ממנו הוא יכול לקבוע את הטיפול הנדרש. ראשית, ניתן לאתר רובד חיידקים וחורים בשיניים וביניהן. אלו חורים במקומות שלא ניתן לראות בבדיקה רגילה. הצילום גם מאפשר לעקוב אחרי מצבם של טיפולים קודמים כמו סתימות או כתרים. צילומים מסוימים מסוגלים גם להראות את מצב הלסת ולהצביע על בעיות בצורתה או בתפקודה, מה שעלול לגרום לכאבים בלסת ובפנים. כיוון שהצילום משתמש בקרני X (רנטגן), ניתן לראות בעיות הנוצרות בתוך חלל השן, ולטפל בהן לפני שמצבן מחמיר.

סוגי הצילומים

הצילום המוכר ביותר נקרא "צילום נשך", במהלכו המטופל נושך את נייר הצילום ועליו תוטל התמונה. זהו צילום בסיסי שמטרתו לחשוף בעיות שטחיות כמו עששת או נסיגת עצם ראשונית. צילום ממוקד יותר מתבצע על כמה שיניים בודדות ברזולוציה גבוהה, ומספק מידע רב יותר על מצבן ועל מצב הלסת המקיפה אותן. צילום פנורמי נותן תמונה מלאה של הלסת ומספק מידע רב על מצב השיניים, וצילום C.T מאפשר לראות את כל הלסת בתלת מימד ומסייע בתכנון של השתלות שיניים ותוכניות נוספות לשיקום הפה.